Ympäristö & Yritys Tänään

Talosiirto_www-480x118

lvi-peltsi-oy.-kuvassa-santeri-peltolehto-vas.-jukka-peltolehto-ville-vepsalainen

Leader-rahoitusta saaneet maaseudun uudet yritykset menestyvät koko maan keskivertoyrityksiä paremmin

Selvityksen mukaan Leader-rahoitusta saaneet maaseudun yritykset menestyvät koko maan keskivertoyrityksiä paremmin. Yli neljä viidestä Leader-rahoitusta saaneesta tuoreesta yrityksestä oli viiden vuoden jälkeen yhä toiminnassa. Valtakunnallisesti keskimäärin joka toinen uusi yritys ajautuu yritystoiminnan lopettamiseen jo viiden ensimmäisen vuoden aikana. Suomen Leader-ryhmien tekemässä selvityksessä tarkasteltiin toimintansa aloittavia yrityksiä, jotka saivat Leader-rahoitusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen.

Selvityksessä havaittiin, että jo pienillä investoinneilla syntyy uusia työpaikkoja. Yksi Leader-rahoituksella syntynyt työpaikka maaseudun pienyritykseen maksoi noin 5800 euroa julkisia varoja. Työpaikat syntyivät, kun yrittäjät saivat tukea ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen ja ryhtyivät työnantajiksi. Suomalaisten mediaaniansiolla laskettuna julkinen panos työpaikan syntyyn palautuu verotuloina noin kymmenessä kuukaudessa.

– Vaikuttaisi siltä, että Leader-rahoitus antaa yrityksille merkittävän sykäyksen toimintaan. Korkea prosentti kertoo myös siitä, että paikallisesti on osattu tukea juuri niitä yrityksiä, joiden tuotteille ja palveluille on ollut kysyntää, sanoo Leader-asiamies Heli Walls.

Selvityksessä tarkasteltiin vuosina 2007-2013 Leader-yritysrahoitusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen saaneita aloittavia yrityksiä. Rahoitusta saaneista alkavista yrityksistä toiminnassa on vuonna 2019 edelleen noin 88 prosenttia.

Yksi rahoitusta saaneista yrityksistä on vesantolainen LVI Peltsi Oy, joka tarjoaa LVI-asennuksia ja saneerauksia KVV-oikeuksin. Tarvikemyynnin lisäksi yritys tekee tarjouksia ja suunnitelmia rakennustyömaita varten. Leader Mansikka myönsi yritykselle vuonna 2013 yritystukea ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen.

– Kyllä yritystuki oli hyvä juttu. Se poisti kynnystä ja riskiä palkata työntekijä, koska työllistämiskulut ovat isot, sanoo Jukka Peltolehto LVI Peltsi Oy:stä.

Työntekijän palkkaaminen mahdollisti toiminnan laajentamisen. Käyttöön otettiin uudet toimitilat, jotka mahdollistivat tavaravaraston hankinnan ja komponenttien kasaamisen. Nyt LVI Peltsi Oy työllistää kolme henkilöä.

Leader-rahoituksella tuetaan muun muassa maaseudun pienempiä yrityksiä uusissa investoinneissa. Rahoitusta haetaan paikalliselta Leader-ryhmältä, jonka hallitus tekee rahoituspäätöksen. Rahoitusta myönnetään Suomen 54-Leader-ryhmässä, jotka kattavat maantieteellisesti koko Suomen. Leader-toiminnan piirissä on puolet suomalaisista.

Selvityksessä tarkasteltiin alkavia yrityksiä, jotka saivat Leader-rahoitusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen vuosina 2007-2013. Yhden Leader-rahoituksella syntyneen työpaikan kustannus on laskettu niistä yrityksistä, joiden saama tukisumma ja työllistävä henkilömäärä olivat tiedossa.

Selvitys tehtiin Leader-ryhmien omien ilmoitusten perusteella. Kyselyyn vastasi 49 Leader-ryhmää, joista kuuden alueella tässä tarkasteltua käynnistämistukea ei myönnetty lainkaan.

Fakta: Leader-rahoituksen vauhdittamana maaseudulle perustetaan vuosittain noin 120 yritystä.

 

Lisätietoja antavat: viestintäpäällikkö Sofia Tuisku, 045 249 1162 sofia.tuisku(at)suomenkylat.fi

Leader-asiamies Heli Walls, p. 045 327 1117 heli.walls(at)suomenkylat.fi

Lisätietoa Leader-toiminnasta: www.leadersuomi.fi

Esimerkkejä Leader-rahoitusta saaneista yrityksistä. Lisätietoja antavat Leader-ryhmät.

(Yhteystiedot: https://www.leadersuomi.fi/fi/leader-ryhmat/)

Etelä-Pohjanmaa

Valkoinen Puu, Kauhajoki (Leader Suupohja)

Pirkanmaa

Tuori Distilling Company Oy, Sastamala (Leader Joutsenten reitti)

Keski-Suomi

Mecatroplan Solutions Oy, Joutsa (Leader Maaseutukehitys)

Moottorisaha, pienkone- ja mopedihuolto Kirri, Laukaa (Leader JyväsRiihi)

Jokilaakson Merkintä Oy, Jämsä (Leader Vesuri-ryhmä)

Kehittämisyhtiö Witas (Leader Viisari)

Keski-Pohjanmaa

Ullavan palveluosuuskunta, Ullava (Leader Pirityiset)

Pohjois-Savo

LVI Peltsi Oy, Vesanto (Kehittämisyhdistys Mansikka ry)

Minna Suuronen Oy, Kuopio (Kehittämisyhdistys Kalakukko ry)

Iltalypsy Oy, Kiuruvesi (Ylä-Savon Veturi ry)

Pohjois-Pohjanmaa

Rekitec, Haapajärvi (Keski-Piste Leader)

Satakunta

Kainotar Oy KAINO, Köyliö (Leader Pyhäjärviseutu)


Banneri_140x250px_kodinrakentajaninfo_2019._borders-1

Tilaa uutiskirje

Tilaa Lehti

iskasBanneri-140X250