Ympäristö & Yritys Tänään

Päästökauppa on jo nostanut turpeen hintaa ja ohjaa sen käyttöä

Päästökauppa määrittää päästöille hinnat ja ajaa fossiilisten ja turpeen käytön alas.

Päästöoikeuksien hinnat ovat viisinkertaistuneet kahdessa vuodessa. Yksittäisten verokikkailujen sijaan Suomen hallituksen tulisi panostaa päästökaupan laajentamiseen ja EU:n kunnianhimoisen ilmastopolitiikan edistämiseen.

– Vuoden 2017 kesällä päästöoikeus maksoi viisi euroa hiilidioksiditonnilta, tämän vuoden kesällä hinta on asettunut kahdenkymmenenviiden euron tasolle. Hinta on siis viisinkertaistunut kahdessa vuodessa, Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä toteaa.

-Päästökauppa ohjaa energia-alan investointeja päästöttömiin energialähteisiin hyvin tehokkaasti jo nyt, ilman että yksittäisiä polttoaineita aletaan kuormittaa päällekkäisillä veroilla, Leskelä jatkaa.

Päästöoikeuden hinta 6/2017 – 6/2019, euro/tCO2

Käytännössä päästöoikeuksien kohonnut hinta tarkoittaa sitä, että turpeen energiakäytöstä on tullut selvästi kalliimpaa kuin metsähakkeen käyttämisestä. Tulevaisuuden lämmitysjärjestelmä on lähes päästötön ja perustuu suurilta osin hakkeen tarjonnan kasvuun. Tällä hetkellä hakkeen tarjonta ei riitä korvaamaan turvetta kokonaan.

–  Energiapolitiikan on oltava pitkäjänteistä ja johdonmukaista. Poliittinen ohjaus ei saa johtaa siihen, että metsää jouduttaisiin kaatamaan energiaksi. Päättäjien on huolehdittava siitä, että nykyinen kestävä sivuvirtojen käyttö on mahdollista myös jatkossa, Leskelä sanoo.

turpeen_hinta

– Suomen tulee puheenjohtajuuskaudellaan pitää huolta siitä, että päästöjen hinnat jatkavat nousuaan ja ohjaavat Eurooppaa kohti Pariisin ilmastosopimuksen edellyttämää tasoa.

 

Lisätietoja:

Jukka Leskelä, toimitusjohtaja, Energiateollisuus ry

puh. 050 593 7233


Banneri_140x250px_kodinrakentajaninfo_2019._borders-1

iskasBanneri-140X250

Tilaa Lehti

Tilaa uutiskirje