Ympäristö & Yritys Tänään

Teknos mukana ratkomassa muovipullojen ongelmaa – suomalaisyritys on avainroolissa kansainvälisessä innovaatiossa

Suomalainen perheyritys Teknos kehittää pinnoitteita nyt myös pakkausalan käyttöön. Teknos on avainroolissa kansainvälisessä innovaatiossa, jonka tavoitteena on kehittää ja valmistaa täysin kierrätettävä biopohjainen pullo muun muassa virvoitusjuomateollisuuden käyttöön. Paperipulloyritys Pabocon® johtama pitkäaikainen innovaatiohanke esiteltiin tänään Kööpenhaminassa. Mukana on useita suuria kansainvälisiä yrityksiä, kuten Coca-Cola, Carlsberg, L’Oréal ja Absolut.

Kuluttajat ja pakkausteollisuus etsivät kuumeisesti kestävämpiä ratkaisuja ja vaihtoehtoja perinteisten muovipakkausten korvaamiseksi tai muovin vähentämiseksi pakkauksissa. Suomalainen maali- ja pinnoitevalmistaja Teknos vastaa tähän tarpeeseen kehittämällä pinnoitteitaan nyt myös elintarvikepakkauksia valmistavalle teollisuudelle.

Teknos on osa tanskalaisen paperipulloyritys Pabocon® yhteisöä, joka yhdistää maailman johtavia brändejä sekä materiaalien, muotoilun ja tekniikan asiantuntijoita. Mukana yhteisössä on suuria kansainvälisiä yrityksiä, kuten Coca-Cola, Carlsberg, L’Oréal ja Absolut. Tavoitteena on tarjota kuluttajille ensimmäinen täysin biopohjainen ja kierrätettävä paperipullo, joka sopii sekä hiilihapottomille että hiilihapollisille juomille. Lisäksi teknologiaa voidaan käyttää kosmetiikalle tai muille nesteille.

– Meillä on vuosikymmenten historia erilaisten pinnoitteiden kehittämisessä. Eri materiaalien pintakäsittelyn osaamistamme onkin luonnollista käyttää myös muuhun kuin perinteiseen maalaamiseen. Elintarvikkeiden pakkaamiseen käytetty paperi ja pahvi päällystetään tavallisesti ohuella muovikalvolla, mutta muovin vähentämiseen on olemassa vaihtoehto. Vesipohjainen dispersiopinnoite estää veden tai rasvan imeytymisen ja soveltuu erinomaisesti myös elintarvikekäyttöön, kertoo Teknoksen innovaatioista vastaava Group Commercial Manager Tuomas Aspiala.

Pabocon® takana ovat ruotsalainen pakkauspaperia ja -kartonkia valmistava BillerudKorsnäs sekä itävaltalainen muovipakkausten asiantuntija ALPLA. Kehittämisen aloitti vuonna 2015 innovaatiostart-up ecoXpac yhteistyössä juomavalmistaja Carlsbergin ja BillerudKorsnäsin kanssa.

Nyt esitelty ensimmäisen sukupolven paperipullo valmistetaan kestävästi tuotetusta paperimateriaalista, joka on pinnoitettu Teknoksen suojapinnoitteella. Tuotetta kehitetään eteenpäin jatkuvasti, ja seuraava askel on siirtyminen täysin kierrätettävään pulloratkaisuun. Pitkällä aikavälillä tavoitteena on valmistaa täysin biopohjainen paperipullo.

Teknos keskittyy innovaatioihin

Innovaatiot ovat Teknoksen toiminnan ytimessä. Yhteistyö ja erilaiset kumppanuudet ovat innovaatioissa ratkaisevassa asemassa. Teknos tekee jatkuvasti yhteistyötä useiden uudenlaisia teknologioita kehittelevien yritysten kanssa. Esimerkiksi tähän paperipulloon pinnoitteen ruiskuttaa ruotsalainen pintakäsittelyn asiantuntija Crescocito.

– Emme näe innovaatioita pelkästään uusina tuotteina, vaan myös uusina palveluina, liiketoiminta-alueina, teknologioina ja työskentelytapoina. Etsimme jatkuvasti uusia ratkaisuja asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden sekä ympäristön tarpeisiin. Yhdessä voimme rakentaa kestävämpää tulevaisuutta, Aspiala sanoo.

Teknos on valmistanut maaleja jo vuodesta 1948. Nykyään suomalaisella perheyrityksellä on toimintoja yli 20 maassa ja jälleenmyyntiverkosto kattaa koko maailman. Teknoksen työntekijöistä yli kymmenen prosenttia eli pari sataa henkilöä työskentelee tuotekehityksen parissa.

Lisätietoja:

Veera Jehkonen
markkinointipäällikkö
puh. +358 50 3690435
veera.jehkonen@teknos.com

Tuomas Aspiala
Group Commercial Manager
puh. +358 400 869 329
tuomas.aspiala@teknos.com


Banneri_140x250px_kodinrakentajaninfo_2019._borders-1

iskasBanneri-140X250

Tilaa uutiskirje

Tilaa Lehti