Ympäristö & Yritys Tänään

Energia-alan päästövähennykset eivät ole hiilinieluista kiinni

Energiatuotannon tie puhtaaseen energiajärjestelmään ei ole riippuvainen metsien hiilinieluista, vaan alan omista päästövähennyksistä.  Sähkön ja lämmön tuotannon päästöt pudotetaan marginaaliin 2030-luvun aikana.

Hiilinielujen taso on vaikeasti ennakoitavissa, varsinkin kun Luonnonvarakeskuksen arviot vaihtelevat rajusti lyhyenkin ajan sisällä. Päästöjen vähennyksiä voidaan puolestaan ennakoida aika tarkasti.

-Hallituksen asettama tavoite hiilineutraalista Suomesta 2035 saavuttaminen ei jää energia-alasta kiinni, toteaa Energiateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Laitinen.  Arviot hiilinieluista perustuvat aina enemmän tai vähemmän teoreettisiin malleihin, mutta meidän tietomme päästöjen vähennyksistä lähtee yritysten nykyisestä ja ennakoitavasta tulevasta toiminnasta. Se pitää, Laitinen jatkaa.

 Energiatuotannon päästöt ovat puolittuneet kuluneen 10 vuoden aikana, ja tänä syksynä Energiateollisuus ry sitoutui puolittamaan päästönsä myös tulevalla vuosikymmenellä. EU:n tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2050, Suomi tulee saavuttamaan tuon huomattavasti aikaisemmin. Kuluvan puheenjohtajuuskauden tärkeä päämäärä on kirittää muuta Eurooppaa mukaan talkoisiin.

 Energia-alalla investoinnit ovat hyvin pitkäjänteisiä ja siirryttäessä kohti uutta, puhdasta ja älykästä energiajärjestelmää toimintaympäristön on oltava mahdollisimman ennakoitava. EU:n päästökauppa on nostanut päästöoikeuksien hinnat kuluneen kahden vuoden aikana viisinkertaisiksi, ja se ohjaa tehokkaasti tuotantoa päästöttömään suuntaan.

 -Vähennämme päästöjä ilmastoinnostuksen vallassa, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä. – Nykyiset ohjausmekanismit toimivat hyvin, ja tarjoavat ennakoitavan toimintaympäristön yrityksille. Työ kohti kestävää yhteiskuntaa on innostavaa, ja useimmiten myös taloudellisesti kannattavaa.

 -Hiilineutraali Suomi on tärkeä tavoite, ja Energiateollisuus hoitaa oman tonttinsa, toteaa puheenjohtaja Laitinen. Alamme on avainasemassa myös muiden sektoreiden päästöjen vähentämisessä, sillä useimmiten vähennykset perustuvat sähkön käytön lisäämiseen.

Lisätietoja:

Jussi Laitinen, hallituksen puheenjohtaja, Energiateollisuus ry, 050 542 8362

Jukka Leskelä, toimitusjohtaja, Energiateollisuus ry, 050 593 7233


Tilaa Lehti

iskasBanneri-140X250

Banneri_140x250px_kodinrakentajaninfo_2019._borders-1

Tilaa uutiskirje