Ympäristö & Yritys Tänään

Lapin metsäautotiet kärsivät tulvatuhoja

Metsähallituksen Keski-, Itä- ja Ylä-Lapin metsätiimien alueella kevään tulo oli hyvin hidasta. Vielä kesäkuun alussa Savukoskella, Sodankylässä ja Inarissa sekä Pohjois-Sallassa oli lunta monin paikoin yli metrin verran.

Tiivistynyt lumi suli lopulta hyvin nopeasti, vain muutamissa päivissä. Ylä-Lapissa koettiin myös voimakkaan ukkosrintaman sadekuurot: nämä tekijät yhdessä nostattivat Lappiin poikkeukselliset tulvat.

Tulvien myötä metsäautoteitä on mennyt poikki, sillä rumpujen vetokyky ei ole riittänyt ennätyksellisiin vesimääriin. ”Kohteita on korjattu aliurakoitsijoiden toimesta sitä mukaa, kun niitä on tullut tietoon. Kaikkiaan tällä hetkellä tiedossa on noin 60 tien poikkimenoa ja kohteita tulee tietoon jatkuvasti lisää”, Metsähallituksen tienrakennusesimies Eric Raunio kertoo.

Kaikkia kohteita ei voida korjata heti, sillä tiestön kantavuus ei kelirikon aikana kestä kaivinkoneiden, rumpujen ja maa-ainesten siirtoja. Näillä paikoilla työt tehdään heti, kun tiestö kantaa siirrot ja tulva on laskenut. Teiden poikkimenot ovat useassa paikkaa olleet myös tilapäisenä esteenä puunajolle ja taimikuljetuksille.

Yhtenä merkittävänä tulvakohteena on ollut Inarin Kutturan Harrijoen silta, jonka takana on kultavaltauksia. Ukkossateet ja sulamisvedet veivät maat molemmin puolin siltaa siltamuurin takaa. Eric Raunio kertoo, että tie on saatu korjattua juhannukseksi. ”Sillan molemmin puolin korvattiin kivisemmällä materiaalilla, rivinteeraus hoidettiin kalliolouheella”, tienrakennusesimies kuvailee.

Yksityistiet ovat tiehoitokuntien vastuulla: Metsähallitus ei hoida omana työnään tulvavesien viemien yksityisteiden korjausta.

Lisätietoja: Metsähallituksen tienrakennusesimies Eric Raunio, p. 0406746981


Banneri_140x250px_kodinrakentajaninfo_2019._borders-1

Tilaa Lehti

Tilaa uutiskirje

iskasBanneri-140X250