Ympäristö & Yritys Tänään

Maitotilojen vähenemisestä huolimatta maidontuotanto kasvoi vuonna 2020 Pohjois-Savossa – Maitoa tuotettiin 324 miljoonaa litraa

Pohjois-Savossa toimitettiin meijeriin maitoa viime vuonna 324 miljoonaa litraa, joka on reilu miljoona litraa enemmän kuin vuonna 2019, jolloin vastaava luku oli 322,9 miljoonaa litraa. Pohjois-Savon osuus oli vuonna 2019 koko Suomen maidontuotannosta 14 prosenttia.

Maitoa tuottavien tilojen määrä jatkoi vähenemistään. Vuoden 2020 lopussa maitoa toimitti meijeriin 736 tilaa, kun edellisvuonna määrä oli 797 tilaa. Tilojen lukumäärä vähentyi eniten Kuopiossa (14 tilaa) ja Kiuruvedellä (8 tilaa). Suhteellisesti tarkastellen maitotilojen määrä supistui eniten Tervossa ja Tuusniemellä. 

Kuopio jatkaa valtakunnan ykkösenä maidontuotannossa 

Eniten maitoa tuotettiin Kuopiossa, 73,2 miljoonaa litraa. Kuopio on edelleen myös valtakunnan ykköskunta maidontuotannossa. Kiuruvesi oli viime vuonna Suomen kunnista kolmas Kuopion ja Kurikan jälkeen 56,3 miljoonan litran tuotannolla. Pohjois-Savon kunnista maidontuotanto kasvoi eniten Siilinjärvellä (4 % vuoteen 2019 verrattuna) ja Lapinlahdella (+3%).  

Pohjois-Savon ELY-keskuksen maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimon mukaan uusien lypsykarjanavettojen rakentamistahti on tasoittumassa maidon sopimustuotantoon siirtymisen myötä. Jatkavien tilojen osalta odotetaan kuitenkin edelleen peruskorjausinvestointeja.  

-Viime vuonna myönnettiin investointiavustuksia Pohjois-Savossa lypsykarjanavettojen rakentamisen ja peruskorjaamiseen 25 investoinnille yhteensä 3,4 miljoonaa euroa. Tämä on selvästi vähemmän kuin vuonna 2019, jolloin lypsykarjanavetoille myönnettiin investointiavustusta 8,1 miljoonaa euroa 28 hankkeelle, Ikäheimo toteaa.


Tilaa uutiskirje

Banneri_140x250px_kodinrakentajaninfo_2019._borders-1

Tilaa Lehti

iskasBanneri-140X250