Vaatimuksia vähäpäästöiselle syömiselle asettavat ilmastokuorman jatkossa huomioivat pohjoismaiset ravitsemussuositukset ja loppukädessä maapallon kantokyky. Hailia Nordic Oy:n Pikkukalanyhdöstä valmistunut hiilijalanjälkilaskelma osoittaa kotimaiseen villikalaan perustuvan tuotteen vastaavan vaatimuksiin.
Kotimaisia kalatuotteita Pohjanlahden silakasta valmistava Hailia pystyy Pikkukalanyhtö-tuotteensa hiilijalanjälkilaskelmalla vastaamaan asiakkaidensa vaatimuksiin vähäpäästöisestä ruoasta. Etenkin ruokapalvelut seuraavat tarkasti pohjoismaisia ravitsemussuosituksia, joissa jatkossa huomioidaan ravitsemuksen lisäksi myös ilmastovaikutuksia. Pikkukalanyhdön hiilijalanjälki 1,66 kgCO₂e/kg kertoo tuotteella olevan poikkeuksellisen alhainen päästökuorma proteiinilähteeksi.
Laskennan toteuttanut Biocode on jaotellut ruokien raaka-aineiden hiilijalanjälkiä keskenään vertailtavaan muotoon. Kalojen ja kalajalosteiden parhaaseen kategoriaan lasketaan tuotteet, joiden hiilijalanjälki on alle 3,2 kgCO₂e per tuotettu kilo, jonka Pikkukalanyhtö alittaa reilusti. Broilerilla ja siipikarjalla vastaava luku on 3,7, porsaanlihalla 4,1 ja naudanlihalla 24,4.
Hailian pikkukalatuotteet valmistetaan pienikokoisista silakoista, jotka aiemmin ovat olleet liian pieniä elintarviketeollisuudelle ja päätyneet sivusaaliina toisarvoiseen käyttöön.
”Tulevaisuuden ruoantarpeeseen vastatessa ei ole varaa jättää tällaisia vähäpäästöisiä ja ravitsevia raaka-ainevirtoja hyödyntämättä suoraan ihmisravinnon valmistukseen. Pelkästään kalaruokien kulutuksen odotetaan maailmanlaajuisesti kaksinkertaistuvan 2050 mennessä, joten paine raaka-aineiden aiempaa fiksummalle hyödyntämiselle tulee olemaan hurja”, Hailian toimitusjohtaja Michaela Lindström kertoo.
Tähtäimessä kansainväliset apajat
Pääraaka-aineena käytettävän Pohjanlahden silakan osuus Pikkukalanyhdön hiilijalanjäljestä on 54 %. Laskentaa koordinoinut Hailian laatupäällikkö Minna Kaunisto kertoo, että yrityksen kehittämä valmistusprosessi on suunniteltu kevyeksi, mikä pitää laskelman lopputuloksen alhaisena:
”Resurssiviisaus on aivan Hailian ytimessä ja tuotantoprosessin tehokkuus on tässä oleellinen tekijä. Eniten tuotannon päästöjä aiheutuu pakastamisesta, mikä toisaalta pidentää tuotteiden säilyvyyttä ja vähentää näin ruokahävikkiä”.
Hiilijalanjälkilaskelmassa tehty tarkka erottelu auttaa Hailiaa ymmärtämään, mistä päästöt muodostuvat, jolloin myös parantavia toimenpiteitä on helppo kohdistaa vaikuttavimpiin.
”Ensimmäisissä tuloksissa painottui pakastuksessa käyttämämme nestemäisen typen osuus. Vaihdoimme heti typen vähäpäästöisempään ja teimme uudet laskelmat. Tuolla toimenpiteellä tuotteen hiilijalanjälki pieneni kerrasta kymmenisen prosenttia,” Kaunisto kertoo.
Heikosti hyödynnettyjä kalasaaliita ja kalatalouden sivuvirtoja on maailmassa valtava määrä. Euroopassa jopa 70 % kaikesta kalastetusta ja kasvatetusta kalasta päätyy vähäarvoiseen käyttöön. Toimitusjohtaja Lindström haluaa olla viemässä kalataloutta resurssitehokkaampaan suuntaan:
”Tavoittelemme kansainvälisiä apajia, sillä kehittämällemme valmistusmenetelmälle on valtavasti käyttökohteita. Haluamme olla myös inspiraationa ja esimerkkinä muille vähäpäästöisten resurssiviisaiden ruokien valmistamiseksi. Työsarkaa kyllä riittää kaikille.”
Lisätiedot:
Michaela Lindström, toimitusjohtaja, 040 568 7115, michaela.lindstrom@hailia.fi
Minna Kaunisto, laatupäällikkö, 050 918 5931, minna.kaunisto@hailia.fi