Pakkasmarja selvitti tuotantoketjunsa hiilijalanjäljen

Marjanviljelijöiden omassa marjayrityksessä pakastemansikan hiilijalanjälki laskettiin yhdessä viljelijöiden kanssa, jotta saatiin kattava kuva tuotteen ilmastovaikutuksista aina pellolta kaupan hyllylle saakka. 

Yritykset tekevät monenlaisia vastuullisuustoimenpiteitä vähentääkseen päästöjä ja vastatakseen kuluttajien kasvaviin odotuksiin. Vastuullisuusviestinnän kanssa on kuitenkin syytä olla tarkkana, sillä ilman tietoa ja todenperäisiä lukuja, voi helposti saada aikaan vaikutelman viherpesusta. Elintarvikealalla koko tuotantoketjun hiilijalanjäljen mittaaminen aina alkutuotannosta asti onkin tärkeä askel kohti vaikuttavia ilmastotekoja.

Pakkasmarja otti hiilijalanjälkilaskennan osaksi vastuullisuustyötään nähdäkseen oman toiminnan todellisia ilmastovaikutuksia, ja tunnistaakseen tuotannosta kohdat, joissa päästöjä voi vähentää. Laskennan mittakaava oli poikkeuksellisen laaja, sillä se kattoi koko tuotantoketjun viljelystä aina lopputuotteeseen asti. Tuloksia käytetään sekä vastuullisuusviestinnän tukena että konkreettisissa toimissa hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

”Vastuullisuus yksi arvoistamme, ja on tärkeää, että se otetaan kaikessa tekemisessä huomioon”, Pakkasmarjan vastuullisuuspäällikkö Heidi Kumpulainen kertoo.

Hiilijalanjäljen laskennasta hyödyllistä tietoa saa sekä viljelijä että tuotteen valmistaja

Hiilijalanjälkilaskentaa voi tehdä viitteellisillä arvoilla, mutta oman toimitusketjun arvot laskemalla pääsee parhaiten kiinni kehityskohteisiin. Laskennasta on ollut hyötyä myös viljelijöiden työn näkökulmasta, kertoo yksi laskentaan osallistuneista viljelijöistä, suonenjokelaisen Marjakatrilli-marjatilan yrittäjä Kati-Maria Snäkin.

”Tuloksista näkee hyvin, mistä päästöt koostuvat ja mitkä voisivat olla niitä osa-alueita, joihin kannattaisi kiinnittää huomiota, jos päästöjä haluaa tulevaisuudessa saada pienennettyä. Laskurin perusteella pystyy viemään toimintaa oikeaan suuntaan.” summaa Snäkin.

Viljelijöiden toimenpiteillä onkin suuri vaikutus lopputuotteen hiilijalanjäljen pienentämiseksi, sillä tyypillisesti iso osuus ruuan hiilijalanjäljestä muodostuu alkutuotannossa. Pakkasmarjan 250 gramman pakastemansikan hiilijalanjälki on 0.55 KG CO2e / KG, josta 61 % muodostuu mansikan viljelyssä.

Hiilijalanjälkilaskenta toteutettiin suomalaisen ohjelmistoyrityksen Biocoden hiilijalanjälkilaskurilla. Laskennassa oli mukana otanta Pakkasmarjan sopimusviljelijöitä ja yritys pyrkiikin osallistamaan tulevaisuudessa yhä enemmän viljelijöitä laskennan piiriin.

Pakkasmarja sai laskennan tuloksista myös uutta tietoa toiminnastaan. Viime vuosina yritys on muun muassa siirtynyt käyttämään laajasti aurinkoenergiaa.

“Oli kiva huomata, että sillä on iso vaikutus ympäristöystävällisyyteen”, kertoo Kumpulainen.

Lisätiedot:
Ernesto Hartikainen, toimitusjohtaja, Biocode
ernesto.hartikainen@biocode.io, +358 50 346 1035

Heidi Kumpulainen, vastuullisuusasiantuntija, Pakkasmarja
heidi.kumpulainen@pakkasmarja.fi, +358 20 7099 501

Ympäristö & Yritys Tänään- Tilaa uusi lehti Diginä

UUSIN LEHTI

Liity Facebook -ryhmään

Tilaa uutiskirje

Viikottainen kooste alan tärkeistä uutisista sähköpostiisi

Tulevat tapahtumat

Teräskolmio Oy- Ympäristä & Yritys Tänään

Remember Me

Sivustolla käytetään evästeitä, joilla voimme parantaa sivustoa ja käyttökokemustasi sekä kohdentaa markkinointiamme. Osa evästeistä on sivuston toiminnalle välttämättömiä. Lue tietosuojaselosteestamme, miten käsittelemme evästeisiin liitettyjä tietoja.