Turun tavoitteellinen ilmastotyö saa tukea kolmivuotisen Creative Circular Cities (CCC) -hankkeen myötä. Kiertotalouden edistämisen avainasemassa EU:n Interreg BSR -ohjelman rahoituksella toteutettavassa hankkeessa ovat luovat alat ja kulttuuri. Tavoitteena on vauhdittaa Itämeren alueen kaupunkien siirtymää kiertotalouteen rakentamalla yhteistyötä päätöksenteon, liiketoiminnan ja luovien alojen välille.
Kuusi Itämeren alueen kaupunkia – Turku, Århus, Kiel, Gdynia, Riika sekä Tallinna – kehittävät ja testaavat kiertotalouteen siirtymistä edistäviä ratkaisuja luovien alojen avulla seuraavan kolmen vuoden aikana. Hankkeessa on mukana 14 kumppania ja Turun lisäksi uusia kiertotalouden ratkaisuja ovat mahdollistamassa kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatio Valonia sekä Humanistinen ammattikorkeakoulu Humak.
Turun tavoitteena on olla yksi maailman johtavista ilmasto- ja luontokaupungeista sekä hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Kiertotalouteen siirtyminen on oleellinen osa ilmastotavoitteiden saavuttamista, ja Turussa kiertotaloustyötä ohjaa laajassa yhteistyössä julkishallinnon toimijoiden, yritysten sekä korkeakoulujen kanssa valmisteltu Kiertotalouden tiekartta.
Kiertotalouteen siirtyminen edellyttää kuitenkin ihmisten toimintatapojen, kulutustottumusten ja käyttäytymisen muutosta. Lisäksi tarvitaan uusia kiertotalouden liiketoimintaideoita sekä keinoja tuoda kiertotalouden mahdollisuudet luontevaksi osaksi ihmisten arkea. Näihin asioihin tullaan Turussa keskittymään seuraavien vuosien aikana.
– Luovilla aloilla on valtavasti osaamista, jota voidaan hyödyntää uusien kiertotalouden liiketoimintamallien ja ratkaisujen kehittämiseksi. Taiteen ja kulttuurin keinoin voidaan myös laajentaa tuotteisiin ja kulutukseen liittyviä ajattelutapoja sekä innostaa kaupunkilaisia kiertotalouden mukaiseen elämäntapaan, kertoo hyvinvoinnin apulaispormestari Mirka Muukkonen.
Turussa uusia kiertotalouden liiketoimintamalleja testataan Kiertotalouskarnevaalissa
Turun kaupungin hankekumppanit Valonia sekä Humak tuovat oman asiantuntemuksensa uusien kiertotalouden liiketoimintamallien kehittämiseen sekä asukkaiden osallistamiseen. Humakin valmistelemassa hautomossa rakennetaan uudenlaista innovaatioprosessia, jossa taide- ja kulttuurialalla on merkittävä rooli: hautomoon osallistuu taiteilijoita sparraamaan yrityksiä ja edistämään luovien menetelmien käyttöä.
– Hautomo tarjoaa elämysteollisuuden yrityksille mahdollisuuden kehittää toimintaansa vihreämpään suuntaan kiertotalouden keinoin. Hautomon osallistujat pääsevät mukaan ammattilaisvetoiseen kehittämisprosessiin ja testaamaan innovaatioitaan aidossa kohderyhmässä Kiertotalouskarnevaalissa. Hanke järjestää hautomotiimeille kansainvälisen kilpailun, johon myös Turun tiimit voivat osallistua, kertoo koulutusjohtaja Timo Parkkola Humakista.
Liiketoimintamalleja testataan Valonian konseptoimassa Kiertotalouskarnevaalissa, joka tullaan toteuttamaan vuoden 2025 aikana Runosmäessä ja Halisissa. Tavoitteena on tehdä kiertotalouden ratkaisut näkyvämmiksi ja saavutettavammiksi kaupunkilaisille. Kiertotalouskarnevaalia myös suunnitellaan yhdessä alueen asukkaiden kanssa.
– Kiertotalouskarnevaalit tekevät arjen fiksuista ratkaisuista hauskaa ja näkyvää Runosmäen ja Halisten asuinalueilla. Kun asukkaat kutsutaan osallistumaan jo suunnitteluvaiheessa, tulee asiasta yhteisöllinen ja merkityksellinen. Esimerkiksi uudenlaisia yhteiskäyttöratkaisuja, kuten lainauspisteitä tai korjauspalveluja on helppo ottaa käyttöön, kun tarve on yhteisesti tunnistettu ja keinoista on viestitty näkyvästi, kertoo Valonian projektiasiantuntija Miriam Sewón.
Creative Circular Cities -hanke toteutetaan 80 % EU:n Interreg Baltic Sea Region -ohjelman rahoituksella. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin neljä miljoonaa euroa. Hankkeessa kuusi Itämeren alueen kaupunkia – Århus, Kiel, Gdynia, Riika, Tallinna sekä Turku – kehittävät ja testaavat kiertotalouteen siirtymistä edistäviä ratkaisuja luovien alojen osaamista hyödyntämällä. Hankkeen tavoitteena on edistää siirtymää lineaarisesta taloudesta kohti kiertotaloutta.
Turun kaupungilla on jatkuvasti käynnissä yli sata ulkoisen rahoituksen hanketta, vuosittain keskimäärin 60 miljoonan euron arvosta. Hankerahaa haetaan Euroopan Unionista ja suomalaisista rahoituskanavista. Hankkeiden avulla kehitetään Turkua monipuolisesti sekä luodaan uusia toimintamalleja ja innovaatioita. Ulkoisen rahoituksen myötä Turku on myös vahvasti mukana lukuisissa kansallisissa ja kansainvälisissä yhteistyöverkostoissa. Hankkeiden avulla luodaan kaikille parempaa Turkua.
Lisätietoja:
Projektikoordinaattori
Heli Koskinen
Turun kaupunki
044 794 9978, heli.koskinen@turku.fi
Projektiasiantuntija
Miriam Sewón
Valonia
040 1258418, miriam.sewon@valonia.fi
Projektipäällikkö
Markus Suomi
Humak
040 0344515, markus.suomi@humak.fi