Uudet kriteerit Joutsenmerkityille ravintoloille – enemmän luomua, vähemmän hävikkiä

Pohjoismaissa miljoonia tonneja ruokaa heitetään pois joka vuosi. Ruokahävikin ehkäisy onkin runsaiden kasvis- ja luomuvaihtoehtojen ohella olennainen osa Joutsenmerkittyjen ravintoloiden ja kongressikeskusten uusia kriteerejä.

Suomen koko ruokaketjussa syntyy arviolta yli 350 miljoonaa kiloa hävikkiä vuodessa. Hävikkiä syntyy eniten kotitalouksissa, mutta myös alkutuotannossa, teollisuudessa, kaupassa ja ravitsemuspalveluissa. Ravintoloiden osuus hävikistä on noin viidennes.

Joutsenmerkittyjen ravintoloiden ja kongressikeskusten uusissa kriteereissä ruokahävikin ehkäisemistä on korostettu entisestään. Myös vaadittujen luomuraaka-aineiden osuus on aiempaa suurempi.

–  Joutsenmerkin kriteerejä arvioidaan ja tiukennetaan säännöllisesti, muun muassa markkinatilanteen kehityksen mukaisesti. Ravintoloiden kriteereissä perusperiaatteet ovat ennallaan, mutta vaatimustasoa on nostettu esimerkiksi ruokahävikin ja luomun suhteen. Luomutuotteiden tarjonta on myös kasvanut ja haluamme osaltamme tukea tätä kehitystä, hotelli- ja ravintola-alan asiantuntija Malin Lindfors Ympäristömerkintä Suomelta sanoo.

Joutsenmerkkiä tavoittelevien ravintoloiden on tehtävä järjestelmällistä työtä ruokahävikin vähentämiseksi. Ruokajätteelle on nimettävä oma vastuuhenkilö, ja hävikin määrää on mitattava ja verrattava asiakkaiden määrään. Ravintolan tulee analysoida, miten ruokahävikki syntyy ja ryhtyä toimenpiteisiin sen vähentämiseksi. Työntekijöitä on myös koulutettava hävikin ehkäisemisestä.

Monipuolista ympäristötyötä

Joutsenmerkityssä ravintolassa on aina tarjolla kasvisvaihtoehto ja luomuraaka-aineita suositaan. Ravintolan on myös toteutettava toimenpiteitä, jotka vähentävät ympäristövaikutuksia muilla tavoin. Toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi kasvisruokapäivän järjestäminen ja lihan käytön vähentäminen. Kasvisruoka onkin yksi tehokkaimmista keinoista vähentää päästöjä.

Tiettyjä uhanalaisia lajeja ​​ei Joutsenmerkityssä ravintolassa tarjoilla ollenkaan. Kielto koskee esimerkiksi haita, ankeriaita, tonnikalaa ja luonnosta pyydettyjä sampia. Lähellä tuotettujen raaka-aineiden käytöstä puolestaan saa lisäpisteitä.

Joutsenmerkityssä ravintolassa ympäristötyötä tehdään myös tarjoiltavaa ruokaa ja ruokahävikin ehkäisyä laajemmin. Kriteereissä asetetaan vaatimuksia esimerkiksi energian- ja vedenkulutukselle, kierrätykselle sekä siivouskemikaalien ja kertakäyttötuotteiden käytölle.

Joutsenmerkki on aiemmin myönnetty mm. Tampere-talolle, Bistro Sinnelle, Ravintola Kesäkartanolle, kahdelle Antell-henkilöstöravintolalle sekä kolmelle Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ravintolalle. Myös useilla Scandic-hotelleilla ja niiden yhteydessä toimivilla ravintoloilla on Joutsenmerkki. Lue lisää kriteereistä Joutsenmerkin sivuilta.

Lisätietoa

  • Malin Lindfors, asiantuntija, Ympäristömerkintä Suomi / malin.lindfors@ecolabel.fi, 044 373 3707
Ympäristö & Yritys Tänään- Tilaa uusi lehti Diginä

UUSIN LEHTI

Liity Facebook -ryhmään

Tilaa uutiskirje

Viikottainen kooste alan tärkeistä uutisista sähköpostiisi

Tulevat tapahtumat

 

 

Remember Me

Sivustolla käytetään evästeitä, joilla voimme parantaa sivustoa ja käyttökokemustasi sekä kohdentaa markkinointiamme. Osa evästeistä on sivuston toiminnalle välttämättömiä. Lue tietosuojaselosteestamme, miten käsittelemme evästeisiin liitettyjä tietoja.